Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja tradycyjnej żywności, produkowanej przez lokalnych wytwórców, w oparciu o tradycyjne technologie z wykorzystaniem regionalnych surowców. Podobnie jak w poprzednich edycjach uczestnictwo jest bezpłatne i odbywa się poprzez zgłoszenie produktu lub produktów do konkursu. Ponadto informuję, że dla uczestników konkursu zostanie zabezpieczony namiot i stoły do prezentacji zgłoszonych wyrobów. W celu przygotowania produktów konkursowych, wymagających podgrzania proszę, aby każdy z uczestników zaopatrzył się we własnym zakresie w kuchenkę gazową. Dla zwycięzców przewidziane są cenne nagrody rzeczowe, wyróżnienia i dyplomy. Laureaci wyłonieni w Finałach Regionalnych będą mogli ubiegać się o statuetkę „Perły 2021", która zostanie wręczona na uroczystym Wielkim Finale połączonym z prezentacją laureatów i regionów.
Zgodnie z wymogami zawartymi w Regulaminie Konkursu, prosimy o zgłaszanie przez Państwa produktów charakterystycznych dla obszaru ich pochodzenia, związanych z naszym regionem. W przypadku zgłoszenia dużej liczby produktów, zgodnie z Regulaminem Konkursu, Organizator może dokonać wyboru spośród zgłoszonych wyrobów.
Ze względów organizacyjnych zwracam się z prośbą o wypełnienie załączonej karty zgłoszeniowej i formularza uczestnictwa oraz przesłanie do dnia 9 lipca br. na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie, Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Grottgera 4, 20-029 Lublin, lub zeskanowane zgłoszenie emailem: konkursy@lubelskie.pl. Regulamin, kartę wraz z formularzem uczestnictwa można pobrać ze strony internetowej: www.produktyregionalne.pl oraz www.lubelskie.pl. Dodatkowe informacje uzyskają Państwo telefonując pod nr (81) 44 16 538, 44 16 802 - informacji udzielają pracownicy Oddziału Rolnictwa i Żywności.
Serdecznie zapraszamy do udziału w konkursie
poniedziałek | 9.00 - 17.00 |
wtorek | 7.30 - 15.30 |
środa | 7.30 - 15.30 |
czwartek | 7.30 - 15.30 |
piątek | 7.30 - 15.30 |